منو منو

رباط صلیبی قدامی (ACL)

رباط  ACL همان رباط صلیبی جلویی یا قدامی درون مفصل زانو می باشد. این رباط از جمله مهم ترین رباط هایی است که در پا قرار دارند. پارگی رباط ACL در شرایط مختلفی می تواند صورت بگیرد اما شایع ترین این نوع پارگی رباط مربوط به ورزش های با توپ به خصوص فوتسال و فوتبال می باشد. رباط ACL، رباط صلیبی یا متقاطعی می باشد که وظیفه دارد حرکت استخوان درشت نی زانو را رو به جلو محدود کند و مانع از چرخش آن در داخل زانو شود. همچنین لازم است بدانید، وظیفه دیگر این رباط این است که مانع از حرکت استخوان ران رو به عقب شود.

علت پارگی رباط صلیبی ACL

پارگی رباط ACL می تواند به عوامل متفاوتی ربط داشته باشد. مهم ترین عواملی که سبب می شوند رباط صلیبی جلویی یا قدامی پا یعنی همان ACL دچار آسیب دیدگی و پارگی شود، به شرح زیر می باشند:

  • چرخش و متغیر شدن مسیر پا به سرعت و یا به صورت ناگهانی
  • فرود آمدن به صورت اشتباه و ناگهانی در هنگام پریدن
  • کم کردن شدت و سرعت در هنگام دویدن
  • وارد شدن یک ضربه ی مستقیم به زانو

همان طور که در بالا شرح دادیم تعداد کثیری از ورزشکاران به خصوص ورزشکارانی که در حوزه ی فوتبال ورزش می کنند، دچار پارگی رباط ACL می شوند. شاید برای شما جالب باشد اما لازم است بدانید این اتفاق در ورزشکاران خانم بیشتر رخ می دهد.

بررسی ها و تحقیقات انجام شده گواه این موضوع می باشد که پارگی رباط صلیبی جلویی در ورزشکاران خانم به دلایلی مانند قدرت جسمی خانم ها، ضعف در عضلات، نحوه ی فیزیک جسمی آن ها و همچنین کنترل کردن عصبی عضلات در هنگام ورزش، بسیار بیشتر از ورزشکاران مرد می باشد.

از دیگر علت های بسیار مهم که پارگی این رباط در ورزشکاران خانم بیشتر از آقایان رخ می دهد این است که اندام لگن و تحتانی پا در بدن خانم ها به شیوه ای متفاوت از آقایان قرار گرفته است. همچنین رباط های بانوان بسیار شل تر و نرم تر از رباط های آقایان می باشد و نیز استروژن ترشح شده در بدن خانم ها تاثیرات مستقیمی بر رباط های آنان دارد.

علائم پارگی رباط ACL چیست؟

تصور کنید مشغول بازی فوتبال یا فوتسال هستید، ناگهان زانوی شما می پیچد ، در این حال درد بسیار شدیدی به صورت ناگهانی در زانوی شما می پیچد و دیگر قادر به ادامه ی بازی نیستید. این یکی از صحنه هایی ست که برای بسیاری از کسانی که در هنگام ورزش دچار پارگی رباط ACL شده اند، پیش آمده است. پارگی رباط ACL در مفصل زانو می تواند دارای علائم متعددی باشد. مهم ترین علائم و نشانه های پارگی این رباط به شرح زیر می باشد:

  • متورم و گرم شدن زانو:
    همان طور که گفتیم پارگی رباط ACL زانو و آسیب دیدن این رباط در هنگام چرخیدن ناگهانی زانو اتفاق می افتد. در همین هنگام صدایی از زانو شنیده می شود و سپس در زانو دردی عظیم پیچیده می شود که نشان دهنده پاره شدن رباط صلیبی قدامی یا جلویی می باشد. بعد حدود دو الی سه ساعت زانو متورم گشته و اگر آن را لمس کنید گرم می باشد.
  • خالی کردن زانو:
    خالی کردن زانو یکی از مهم ترین و شایع ترین علائمی می باشد که به وسیله ی آن می توانید بفهمید دچار پارگی رباط صلیبی جلویی شده اید. در این حالت هنگامی که بیمار راه می رود متوجه می شود زانویش بی ثبات است و یا به اصطلاح به دفعات زانو خالی می کند و موجب می شود بیمار دیگر نتواند روی پای خود بایستد.
  • احساس درد در زانو:
    یکی دیگر از علائم مهم و تاثیر گذار که نشان دهنده ی پارگی رباط ACL می باشد این است که بیمار در هنگام راه رفتن، دویدن و پایین آمدن از پله ها در زانوی خود احساس درد می کند. همچنین بیمار شب ها در هنگام خواب در زانوی خود احساس دردی مداوم دارد.

افراد کاندید جراحی رباط صلیبی ACL

اصولا دو نکته در این قضیه در نظر گرفته می شود.

۱.میزان آسیب یا پارگی رباط صلیبی که عموما قدامی یا ACL است.

۲.سن و میزان کارایی که بیمار از زانوی خود مد نظر دارد.

بر این اساس عموما افرادی که جراحی رباط صلیبی را انجام می دهند، افراد زیر ۴۵سال، افراد ورزشکار و افرادی هستند که به استفاده از زانو به شکل شدید و قدرتمند احتیاج دارند.

در رابطه با پارگی و میزان آسیب هم معمولا اگر پارگی به صورت کامل باشد این بیماران حتما باید جراحی رباط صلیبی را انجام دهند. اما اگر آسیب رباط صلیبی به صورت ناکامل باشد که در ام آر ای خود را نشان میدهد. این افراد نیازی به جراحی رباط صلیبی نخواهند داشت.

تقویم حضور پزشک

برای رزرو نوبت به سایت زیر مراجعه کنید. رزرو نوبت